Illusztráció Anyakönyvezhető Férfi név András

András névnap mikor van?

November 30-án.

Továbbá nem hivatalosan február 4-én, május 21-én és november 10-én ünnepeljük a névnapját.

Melyik napon ünneplik általában?

november 30 74%
november 10 19%
május 21 4%
További 1 elrejtve.

András név jelentése

A görög Andreas szóból származik, amit az "andreios" szóból képeztek, aminek jelentése "férfias". Bibliai név, András apostol volt Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére.

Jelentése: férfias

Leggyakoribb becenevek: András, Bandi, Bandus

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 14. leggyakoribb férfi név, a férfiak 0.98%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

András név gyakorisága András névvel születések száma

Ismert személyek András keresztnévvel

Rapcsák András mérnök
Rapcsák András (Debrecen, 1943. július 14. – Hódmezővásárhely, 2002. február 3.) magyar politikus, Hódmezővásárhely polgármestere.
Oplatka András
Oplatka András vagy Andreas Oplatka (Budapest, 1942. február 5. – Zollikon, 2020. május 27.) magyar származású svájci történész, újságíró, műfordító, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Kutatási területe a reformkor, ezen belül is Széchenyi István élete, a kelet-közép...
Horváth András
Horváth András (Zalaegerszeg, 1987. augusztus 1.) magyar labdarúgó, jelenleg klub nélkül.Legutóbb a BKV Előre játékosa volt.
Vizkelety András irodalomtörténész, filológus, középkorkutató, egyetemi tanár
Vizkelety András (Tata, 1931. augusztus 26. –) Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, filológus, középkorkutató, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A középkori német és latin nyelvű kéziratok neves kutatója.
Bródy András tanító, újságíró. politikus
Bródy András (csehül: Andrej Bródy, ruszinul, cirill betűkkel: Андрей Броды, ukránul: Андрій Бродій; Beregkövesd, 1895. július 2. – Ungvár, 1946. június 11. vagy december 7.) ruszin politikus, 1938. október 11–26. között Ruszinföld (Podkarpatská Rus) első miniszterelnöke volt.
Vetró András szobrász
Vetró András (Temesvár, 1948. október 14. –) erdélyi magyar szobrász, Vetró Artúr fia.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Magazin Magazin Ha ismerjük az ünnepelt érdeklődési körét, akkor jó ajándék lehet egy ahhoz kapcsolódó újság aktuális száma. Lehet az akár női vagy féri magazin, főzéssel, autókkal, divattal, lakberendezéssel, edzéssel kapcsolatos.
Ajándékutalvány Ajándékutalvány Ha végképp nincs ötleted, vagy csak az ünnepelt érdeklődési körét ismered, akkor tökéletes ajándék lehet egy ajándékutalvány, amivel az ajándéközött választhatja ki, hogyre szeretné beváltani.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.
Parfüm Parfüm Lehet, hogy a névnaposnak már van egy kedvenc illata, ebben az esetben az esetben vehetünk neki egy ugyanolyat, azonban ha egy új illatot választunk annak is biztosan örülni fog, így különböző alkalmakra különböző illatot használhat.
Bonbon Bonbon Klasszikus ajándék a bonbon, mindenki örömmel fogja fogadni és fogasztani. Ha tehetjük, akkor jó minőségűt válasszuk, és amennyiben nem ismerjük a névnapos ízlését, akkor válasszunk olyan bonbont, ami több ízt is tartalmaz.
Vicces póló Vicces póló Ezt az ajándékot akkor válasszuk, ha az ünnepelttel való kapcsolatunk megengedi, például egy jó barátnak tökéletes ajándék egy olyan póló, ami vicces ábrát és feliratot tartalmaz, a legjobb pedig, ha mindez valamilyen közös emlékhez kapcsolódik.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Ezt a napot régen vártuk,
megjegyeztük a naptárban,
tanultunk is egy kis verset,
csörgedező patak mellett!