Illusztráció a kep_0008_ferfi.jpg névhez Anyakönyvezhető Férfi név János

János névnap

Névnapját Január 31-én, június 26-án és december 27-én ünnepeljük.

Továbbá nem hivatalosan január 23-án, január 27-én, február 8-án, február 24-én, március 8-án, március 27-én, március 28-án, május 6-án, május 15-én, május 16-án, június 12-én, június 24-én, július 12-én, augusztus 9-én, augusztus 13-án, augusztus 19-én, augusztus 22-én, augusztus 29-én, október 8-án, október 23-án, október 25-én és november 24-én ünnepeljük a névnapját.

Melyik napon ünneplik általában?

december 27 66%
november 24 5%
június 26 3%
További 22 elrejtve.

János név jelentése

A János bibliai eredetű férfinév, a héber Yohhanan névből, illetve ennek latin Johannus formájából származik, alakfejlődése: Joannes → Joanes → Joános → János. A János a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, elterjedtségére utal a mondás: Én is János, kend is János, az Isten is János.

Női párja: Johanna, Janka, Zsanett.

Jelentése: Jahve megkegyelmezett.

Leggyakoribb becenév: Jani

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 5. leggyakoribb férfi név, a férfiak 2.04%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

János név gyakorisága János névvel születések száma

Ismert személyek János keresztnévvel

Széki János
Széki János (Szada, 1879. március 30. – Budapest, 1952. november 14.) magyar kohómérnök, egyetemi tanár.
Vadon János műsorvezető
Vadon János (Budapest, 1970. május 17. –) televíziós és rádiós műsorvezető.
Boráros János politikus
Boráros János Antal (Pest, 1756. január 1. – Pest, 1834. október 15.) magyar politikus, Pest városi főbírája, alpolgármester.
Székely János
Székely János József (Temesvár, 1983. május 13. –) romániai labdarúgó, a román labdarúgó-válogatott keretének tagja. A Liga I-ben szereplő Steaua București klubcsapatban játszott 2008 és 2011 között.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Bonbon Bonbon Klasszikus ajándék a bonbon, mindenki örömmel fogja fogadni és fogasztani. Ha tehetjük, akkor jó minőségűt válasszuk, és amennyiben nem ismerjük a névnapos ízlését, akkor válasszunk olyan bonbont, ami több ízt is tartalmaz.
Sütemény Sütemény Az ünnepelt ízlésétől függően, sós vagy édes süteményt is ajándékozhatunk, lehetőségünk van cukrászdából vásárolni, de készíthetünk magunk is. Vegyük figyelembe, ha a névnapos diétázik, vagy valamilyen étel allergiája van.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.
Könyv Könyv Egy olyan ajándékra, ami több órányi szórakozást nyújt az ünnepeltnek, biztosan nem mondhatjuk, hogy rossz választás. Ennek persze feltétele, hogy a megfelelő könyvet válasszuk ki, ezért jól jön, ha ismerjük a kedvenc íróját, vagy az érdeklődési körét.
Éttermi vacsora Éttermi vacsora Ki ne szeretne finomabbnál finomabb ételeket enni a bevásárlás, előkészítés, elkészítés és mosogatás fáradtságai nélkül. Ugyanezt a hatást érthetjük el a saját kezűleg készített vacsorával is, ehhez azonban fontos, hogy találjuk egy jó receptet, és azt jól készítsük el.
Színházjegy Színházjegy Bár a színház nem lesz jó ajándék mindenki számára, egy jól megválasztott darab beszippanthatja azokat is, akiknek eddig nem a színházba járás volt a kedvenc időtöltésük.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Ma jeles nap köszöntött reánk,
Te nevedet örömmel zengi szánk.
Veled ünnepel az egész családod,
Mosolyogva fogad ma minden barátod.
Mivel már régóta vagyunk barátok
Én neked e pár sorral:
Boldog Névnapot kívánok!