Illusztráció Anyakönyvezhető Férfi név Károly

Károly névnap mikor van?

Január 28-án és november 4-én.

Továbbá nem hivatalosan március 2-án és szeptember 27-én ünnepeljük a névnapját.

Melyik napon ünneplik általában?

november 4 49%
január 28 39%
szeptember 27 7%
További 1 elrejtve.

Károly név jelentése

Régi magyar eredetű férfinév, a török karul, karvaly madárnévből származik. Már a középkorban azonosították azonban a germán eredetű német Karl névvel, mivel ennek a latinosított Carolus formája az -us végződés nélkül hasonlóan hangzott, mint a magyar név.

A germán név jelentése: szabad (férfi), legény. Női párja: Karola.

Leggyakoribb becenevek: Karcsi, Karesz, Kari

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 26. leggyakoribb férfi név, a férfiak 0.57%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

Károly név gyakorisága Károly névvel születések száma

Ismert személyek Károly keresztnévvel

Kis Károly
Kis Károly, Kalkusz (1912. szeptember 23. – 1942. december) válogatott labdarúgó, hátvéd. A sportsajtóban Kalkusz II néven volt ismert. 1942-ben vakbélgyulladás szövődményeinek következtében halt meg.
Koller Károly fotográfus, festőművész
Koller Károly (Nagyszeben, 1838. január 28. – Budapest, 1889. november 26.) festő és fényképész, a Ferenc József-rend lovagja. Nagy elismerést vívott ki, főleg a színezett felvételeivel valamint az erdélyi tájképeket, illetve népviseleteket bemutató fotográfiákkal. 1862-ben Glatz Tivadarra...
Zolnay Károly igazgató-tanár
Zolnay Károly (Rittberg, 1833. szeptember 29. – Szentes, 1925. február 12.) középiskolai tanár, a szentesi gimnáziumnak 34 évig igazgatója. Fáradhatatlan és szívós munkával rakta le az intézmény alapjait, s ezzel megteremtette a szentesi középfokú oktatás feltételeit. Kimagasló pedagógiai ...
Schaffer Károly neurológus, anatómus
Schaffer Károly János (Bécs, 1864. szeptember 7. – Budapest, 1939. október 15.) ideg-elmegyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (l. 1914, r. 1926, t. 1938).
Szász Károly politikus, irodalomtörténész, író
Szemerjai Szász Károly (Szabadszállás, 1865. november 11. – 1950. március 21.) politikus, irodalomtörténész, író, a Magyar Tudományos Akadémia, Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság tagja. Közoktatásügyi miniszteri tanácsos, utóbb országgyűlési képviselő, a képviselőház elnöke.
Kapronczay Károly történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora
Kapronczay Károly (Budapest, 1941. február 28.–) magyar történész, levéltáros, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Könyv Könyv Egy olyan ajándékra, ami több órányi szórakozást nyújt az ünnepeltnek, biztosan nem mondhatjuk, hogy rossz választás. Ennek persze feltétele, hogy a megfelelő könyvet válasszuk ki, ezért jól jön, ha ismerjük a kedvenc íróját, vagy az érdeklődési körét.
Vicces póló Vicces póló Ezt az ajándékot akkor válasszuk, ha az ünnepelttel való kapcsolatunk megengedi, például egy jó barátnak tökéletes ajándék egy olyan póló, ami vicces ábrát és feliratot tartalmaz, a legjobb pedig, ha mindez valamilyen közös emlékhez kapcsolódik.
Torta Torta Bár a tortára sokan születésnapi ajándékként gondolnak, ez csak növeli ajándékunk hatását, ha névnapra is egy szép és finom tortát ajándékozunk. A legjobb a saját kezűleg készített, ehhez azonban időre és nem utolsó sorban gyakoraltra van szükség.
Sütemény Sütemény Az ünnepelt ízlésétől függően, sós vagy édes süteményt is ajándékozhatunk, lehetőségünk van cukrászdából vásárolni, de készíthetünk magunk is. Vegyük figyelembe, ha a névnapos diétázik, vagy valamilyen étel allergiája van.
Mozijegy Mozijegy A mozit általában mindenki szereti, mert rengeteg jó film közül lehet választani, azonban nem könnyű eltalálni pont azt a filmet és azt az időpontot ami a legjobb az ünnepeltnek, így ha tudunk ajándékozzunk ajándékutalványt.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Milyen csodaszép ez a nap, ugye Te is érzed,
mosolygós az egész világ, köszöntenek Téged,
ma éjjel majd Rád találnak, csodatévő álmok,
én addig is szeretettel: Boldog névnapot kívánok!