Illusztráció a kep_0013_no.jpg névhez Anyakönyvezhető Női név Mária

Mária névnap

Névnapját Augusztus 15-én, szeptember 8-án, szeptember 12-én és december 8-án ünnepeljük.

Továbbá nem hivatalosan január 23-án, február 2-án, február 11-én, március 25-én, április 2-án, április 7-én, április 26-án, május 24-én, május 29-én, május 31-én, július 2-án, július 6-án, július 16-án, július 17-én, július 22-én, augusztus 2-án, augusztus 5-én, augusztus 22-én, szeptember 15-én, szeptember 19-én, szeptember 24-én, október 3-án, október 7-én, október 11-én, október 22-én, november 21-én, december 15-én és december 18-án ünnepeljük a névnapját.

Mária név jelentése

A Mária név eredete a héber "Mirjam" névből származik, amelynek jelentése vitatott. Néhány forrás szerint a név jelentése "sajátítani valamit" vagy "elhatalmasodni valamin", míg mások szerint az ókor egyik legdrágább illatszerét, a mirhát jelenti vagy egyszerűen "keserűség" lehet a jelentése

A Mária névvel kapcsolatban gyakran említik a vallásosságot, a kedvességet, hűséget, megbízhatóságot, és a bölcsességet.

A Mária név jelentése különböző kultúrákban és vallási hagyományokban eltérő. Például:

  • Egyiptomi eredetben: A név az óegyiptomi "mry" szóból származhat, ami "szeretett" vagy "kedves" jelentést hordozhat​​.
  • Latin eredetben: Latin nyelvű változatában a név "tenger" vagy "tengeri asszony" jelentést kaphat, kapcsolódva a "Stella Maris" vagy "Mária, a tenger csillaga" kifejezéshez a katolikus hagyományban​​.

A Mária név számos országban és kultúrában elterjedt, különböző változatokban. Például Maria (Portugália, Mexikó), Marie (Franciaország), Mary (Anglia), Marija (Horvátország), Mariella (Olaszország), Mariam (Grúzia), Mariana (Spanyolország), Maryam (Irán), Meryem (Törökország).

Ismert becenevek: Marika, Márika, Mariska, Marcsa, Marcsika, Marinka, Marica, Mancika, Manyika, Micike, Márikó, Máriskó, Maja, Mara, Maca, Manka, Maci, Mimi, Marci, Ria, Riácska

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 1. leggyakoribb női név, a nők 3.17%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

Mária név gyakorisága Mária névvel születések száma

Ismert személyek Mária keresztnévvel

Festetics Mária Erzsébet királyné udvarhölgye
Tolnai Festetics Mária Terézia grófnő (Tolna, Tolna vármegye, 1839. október 20. – Söjtör, Zala vármegye, 1923. április 16.) csillagkeresztes hölgy, Erzsébet királyné udvarhölgye, a bajor királyi Terézia-rend tiszteletbeli hölgye.
Barta Mária
Barta Mária, Bozóky Istvánné (Budapest, 1923. szeptember 15. – Budapest, 2011. július 3.) magyar színésznő, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja.
Novák Mária fotográfus
Novák Mária (? –) magyar fotográfus.
Németh Mária opera-énekesnő
Németh Mária (Körmend, 1897. március 13. – Bécs, 1967. december 28.) magyar operaénekes (szoprán), elsősorban olasz repertoárral. A két világháború közti időszak egyik vezető szopránja.
Takács Marika bemondó, műsorvezető
Takács Marika (született Takács Mária, asszonynevén Kazimir Károlyné, Resicabánya, 1938. november 25. – Budapest, 1997. május 9.) 1957-től, nyilvános adásai kezdetétől a Magyar Televízió bemondónője, az intézmény posztumusz örökös tagja. Férje Kazimir Károly volt.
Kozma Mária
Kozma Mária (Karcfalva, 1948. augusztus 18. –) erdélyi magyar író, szerkesztő, újságíró, 1994 óta a csíkszeredai Pallas-Akadémia Könyvkiadó főszerkesztője, a román és magyar írószövetség tagja.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Könyv Könyv Egy olyan ajándékra, ami több órányi szórakozást nyújt az ünnepeltnek, biztosan nem mondhatjuk, hogy rossz választás. Ennek persze feltétele, hogy a megfelelő könyvet válasszuk ki, ezért jól jön, ha ismerjük a kedvenc íróját, vagy az érdeklődési körét.
Magazin Magazin Ha ismerjük az ünnepelt érdeklődési körét, akkor jó ajándék lehet egy ahhoz kapcsolódó újság aktuális száma. Lehet az akár női vagy féri magazin, főzéssel, autókkal, divattal, lakberendezéssel, edzéssel kapcsolatos.
Vicces póló Vicces póló Ezt az ajándékot akkor válasszuk, ha az ünnepelttel való kapcsolatunk megengedi, például egy jó barátnak tökéletes ajándék egy olyan póló, ami vicces ábrát és feliratot tartalmaz, a legjobb pedig, ha mindez valamilyen közös emlékhez kapcsolódik.
Mozijegy Mozijegy A mozit általában mindenki szereti, mert rengeteg jó film közül lehet választani, azonban nem könnyű eltalálni pont azt a filmet és azt az időpontot ami a legjobb az ünnepeltnek, így ha tudunk ajándékozzunk ajándékutalványt.
Torta Torta Bár a tortára sokan születésnapi ajándékként gondolnak, ez csak növeli ajándékunk hatását, ha névnapra is egy szép és finom tortát ajándékozunk. A legjobb a saját kezűleg készített, ehhez azonban időre és nem utolsó sorban gyakoraltra van szükség.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Szívemből kívánok boldog névnapot,
kisérjék életed fényesnél fényesebb szerencse csillagok!
Szeresd a percet, örűlj a mának,
vágyaid idővel valóra válnak!