Illusztráció a kep_0010_ferfi.jpg névhez Anyakönyvezhető Férfi név Csaba

Csaba névnap

Névnapját Július 6-án ünnepeljük.

Továbbá nem hivatalosan április 12-én, április 24-én, október 6-án és december 5-én ünnepeljük a névnapját.

Melyik napon ünneplik általában?

július 6 71%
december 5 9%
április 12 8%
További 2 elrejtve.

Csaba név jelentése

A Csaba régi magyar személynév. Egyes források szerint török eredetű lehet, és a jelentése: pásztor, kóborló, újabban az ajándék jelentése is felmerült. A név felbukkan a kora középkori eredetű magyar mondavilágban is, Csaba királyfi alakjában, akit Attila fiaként tart számon a hagyomány. A nevet a 19. században fedezték fel újra, Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán lett népszerű. Egyes kutatók – és az általános iskolai tankönyvek – szerint a csaba szó megegyezik a hun eredetű csobán méltóságnévvel.

Jelentése: ajándék

Leggyakoribb becenevek: Csabika, Csabuci, Csabácska, Csabesz, Csabóci, Csibi

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 15. leggyakoribb férfi név, a férfiak 0.94%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

Csaba név gyakorisága Csaba névvel születések száma

Ismert személyek Csaba keresztnévvel

Kesjár Csaba autóversenyző
Kesjár Csaba (Budapest, 1962. február 9. – Nürnberg, 1988. június 24.) magyar autóversenyző, Kesjár János motorkerékpáros, motorcsónak-versenyző unokája.
Anghi Csaba zoológus
Dr. szentmiklósi Anghi Csaba Geyza (a Geyza nevet a Géza elferdítéseként választotta) (Budapest, 1901. október 22. – Budapest, 1982. október 5.) mezőgazdasági szakember, zoológus, a Budapesti Állatkert egykori főigazgatója.
Sassy Csaba újságíró, költő
Sassy Csaba (Miskolc, 1884. január 26. – Pécs, 1960. június 23.) miskolci költő, újságíró.
Horváth Csaba
Horváth Csaba (Budapest, 1968. június 5. –) magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, kétszeres magyar bajnok, sakkolimpikon, nemzetközi versenybíró. Testvére Horváth József ugyancsak nemzetközi sakknagymester.
Horváth Csaba politikus
Horváth Csaba (Budapest, 1969. november 19. –) magyar politikus, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) fővárosi közgyűlési frakcióvezetője, 2002 és 2014 között országgyűlési képviselő, 2002 és 2006 között Budapest II. kerületének polgármestere, 2006 és 2009 között Budapest főpolgármester-helyet...
Deseő Csaba zenész
Deseő Csaba (Budapest, 1939. február 15. –) magyar hegedű- és brácsaművész.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Magazin Magazin Ha ismerjük az ünnepelt érdeklődési körét, akkor jó ajándék lehet egy ahhoz kapcsolódó újság aktuális száma. Lehet az akár női vagy féri magazin, főzéssel, autókkal, divattal, lakberendezéssel, edzéssel kapcsolatos.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.
Torta Torta Bár a tortára sokan születésnapi ajándékként gondolnak, ez csak növeli ajándékunk hatását, ha névnapra is egy szép és finom tortát ajándékozunk. A legjobb a saját kezűleg készített, ehhez azonban időre és nem utolsó sorban gyakoraltra van szükség.
Mozijegy Mozijegy A mozit általában mindenki szereti, mert rengeteg jó film közül lehet választani, azonban nem könnyű eltalálni pont azt a filmet és azt az időpontot ami a legjobb az ünnepeltnek, így ha tudunk ajándékozzunk ajándékutalványt.
Vicces póló Vicces póló Ezt az ajándékot akkor válasszuk, ha az ünnepelttel való kapcsolatunk megengedi, például egy jó barátnak tökéletes ajándék egy olyan póló, ami vicces ábrát és feliratot tartalmaz, a legjobb pedig, ha mindez valamilyen közös emlékhez kapcsolódik.
Bonbon Bonbon Klasszikus ajándék a bonbon, mindenki örömmel fogja fogadni és fogasztani. Ha tehetjük, akkor jó minőségűt válasszuk, és amennyiben nem ismerjük a névnapos ízlését, akkor válasszunk olyan bonbont, ami több ízt is tartalmaz.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Mielőtt lefekszel tárd ki az ablakod,
elküldtem hozzád az én angyalom.
Egy pillanatra kérlek figyelj reá,
mert a nevemben Boldog Névnapot Kíván!