Illusztráció Anyakönyvezhető Férfi név László

László névnap mikor van?

Június 27-én és augusztus 8-án.

Továbbá nem hivatalosan február 27-én, május 4-én, augusztus 28-án és november 4-én ünnepeljük a névnapját.

Melyik napon ünneplik általában?

június 27 67%
augusztus 8 18%
május 4 6%
További 3 elrejtve.

László név jelentése

A László férfinév a szláv Ladislav, Vladislav névből fejlődött a Ladiszló→Ladszló→Lacló→László alakokon keresztül. A szláv név elemeinek jelentése: hatalom és dicsőség. Női párja a Ladiszla.

Jelentése: hatalom + dicsőség

Leggyakoribb becenév: Laci

Általános vélemény a névről, szerinted?

{{r.aoption}}
{{r.boption}}
Még senki sem véleményezte, legyél te az első!
Összesen {{ratingsData.totalRatings}} szavazat alapján.

Gyakoriság

Jelenleg a 1. leggyakoribb férfi név, a férfiak 2.93%-a viseli ezt a nevet. Nézd meg a teljes listát.

László név gyakorisága László névvel születések száma

Ismert személyek László keresztnévvel

Szlávics László ötvös – szobrászművész
Szlávics László (Henyehegy, ma Nagylengyel, 1927. február 24. – Budapest, 1991. február 9.) ötvös–szobrászművész. A 20. századi magyar lemezszobrászat egyik elindítója. 1953-tól rendszeresen kiállító művész, többnyire az úgynevezett „tiltott” vagy „tűrt” művészek körébe tartozott (lásd: Ti...
Tisza László fizikus, tanár, akadémikus, egyetemi oktató
Tisza László (Budapest, 1907. július 7. – Cambridge, Massachusetts, 2009. április 15.) magyar származású amerikai fizikus, a Massachusetts Institute of Technology (MIT, Cambridge, USA) professzor emeritusa.
Székely László műépítész
Székely László (Nagyszalonta, 1877. augusztus 3. – Temesvár, 1934. január 23.) magyar építész, közel két évtizeden át Temesvár főépítésze, a magyarországi szecesszió egyik mestere.
Földes László politikus, író
Földes László (született Fischer) Kiskunhalas, 1914. július 27. – Budapest, 2000. május 20.) magyar író, politikus, országgyűlési képviselő, Földes László (Hobo) zenész, illetve Földes György politikus, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójának édesapja. Szuhai István álnéven vadászíró.
Forrás: wikipedia.org

Ajándék ötletek névnapra

Vicces póló Vicces póló Ezt az ajándékot akkor válasszuk, ha az ünnepelttel való kapcsolatunk megengedi, például egy jó barátnak tökéletes ajándék egy olyan póló, ami vicces ábrát és feliratot tartalmaz, a legjobb pedig, ha mindez valamilyen közös emlékhez kapcsolódik.
Könyv Könyv Egy olyan ajándékra, ami több órányi szórakozást nyújt az ünnepeltnek, biztosan nem mondhatjuk, hogy rossz választás. Ennek persze feltétele, hogy a megfelelő könyvet válasszuk ki, ezért jól jön, ha ismerjük a kedvenc íróját, vagy az érdeklődési körét.
Üveg bor Üveg bor Egy üveg bor tökéletes ajándék névnap alkalmából. Elfogaszható rögtön a köszöntés alkalmával, vagy később akár valamilyen ünnep alkalmával, vagy csak egy esti kikapcsolódáshoz.
Bonbon Bonbon Klasszikus ajándék a bonbon, mindenki örömmel fogja fogadni és fogasztani. Ha tehetjük, akkor jó minőségűt válasszuk, és amennyiben nem ismerjük a névnapos ízlését, akkor válasszunk olyan bonbont, ami több ízt is tartalmaz.
Mozijegy Mozijegy A mozit általában mindenki szereti, mert rengeteg jó film közül lehet választani, azonban nem könnyű eltalálni pont azt a filmet és azt az időpontot ami a legjobb az ünnepeltnek, így ha tudunk ajándékozzunk ajándékutalványt.
Magazin Magazin Ha ismerjük az ünnepelt érdeklődési körét, akkor jó ajándék lehet egy ahhoz kapcsolódó újság aktuális száma. Lehet az akár női vagy féri magazin, főzéssel, autókkal, divattal, lakberendezéssel, edzéssel kapcsolatos.

Hasonló nevek

Ajánlott névnapi köszöntő

Névnapod van ma, köszönteni jöttem,
rímekből neked, csokrot is kötöttem.
Mert a te névnapod olyan drága nekem,
nem is tudom miért nem is töltöd mindig velem.